Het verschil tussen Growth hacking en Marketing

Growth hacking is erg populair geworden, met name bij startups en scale-ups. Het wordt zelfs de toekomst van marketing genoemd, maar is dat terecht? En wat zijn de verschillen tussen marketing en growth hacking?

Wat is growth hacking?

Growth hacking is niets anders dan het uitvinden wat de meest efficiënte manier is om de business te laten groeien. Dit proces van experimenten verloopt volgens een systematische aanpak en is veel breder dan het takenpakket van een traditionele marketeer.

Wat is het verschil tussen growth hacking en marketing?

 • Full focus op groei: terwijl marketeers bezig zijn met campagnes en branding, heeft de growth hacker als enige doel: uitvinden hoe we zo snel mogelijk kunnen groeien.
 • Snel experimenteren is belangrijker dan perfectie. Een growth hacker moet snelle experimenten kunnen opzetten en conclusies trekken uit de data die hieruit komt. Dit betekent ook dat een growth hacker geen tijd (of kennis) heeft om een 100% perfecte uitvoer neer te zetten.
 • Marketeers focussen zich vooral op branding en leadgeneratie. Growth hackers focussen zich daarnaast ook op customer retention (behouden van de klant) en referral marketing (klanten tot ambassadeurs maken zodat zij nieuwe klanten aandragen). Dit zorgt ervoor dat ze zich ook sterk bemoeien met het product, omdat ze huidige klanten tevreden willen houden.
 • Growth hackers zijn data gedreven en doen korte experimenten, waarbij ook technische kennis en automation is vereist.

Kort samengevat zijn marketeers vaak bezig met optimalisatie van bestaande marketingactiviteiten waarbij ze data gebruiken, terwijl growth hackers een hypothese testen d.m.v. snelle, out-of-the-box experimenten en direct keuzes maken op basis van de data.

Als je naar onderstaande afbeelding kijkt zie je dat marketeers vooral bovenaan de funnel zitten, terwijl growth hackers in de gehele funnel opereren.

De beiden functies hebben zeker dus overlap. Soms is er in een marketingfunctie ook ruimte voor een stuk growth hacking, zeker als je als marketeer bij een startup werkt en er nog niet duidelijk is welke marketingacties wel of niet werken. Het kan dus zijn dat een marketeer met een brede functie ook werkzaamheden verricht voor het behouden van klanten (retention).

Eigenschappen van een growth hacker

Growth hackers zijn enorm veelzijdig en moeten zelfstandig te werk kunnen gaan om hun experimenten snel uit te voeren. Ze hebben daarom skills op het gebied van data, design, code en automation tools. Omdat growth hacking meer een mindset is dan een afgebakende functie, is het lastig een functiebeschrijving te geven. Daarom kunnen we beter kijken naar de eigenschappen die ze moeten bezitten. Hier een overzicht van skills waar een growth hacker iets van moet weten:

 • Data & analytics
 • Technische skills
 • Marketing automation
 • Gedragspsychologie
 • Customer development
 • User Experience & User Interface design
 • Conversie optimalisatie (CRO)
 • Copywriting
 • Onboarden van klanten
 • Klantbehoud en product ownerschap
 • Projectmanagement

Generalist vs. specialist

Een growth hacker moet van veel vakgebieden iets weten en is dus een echte generalist, waarbij in 20% van de tijd al 80% van de resultaten behaald moeten worden. Dit maakt een growth hacker ook erg betaalbaar, je hoeft immers geen heel team van specialisten in te huren.

Toch is het een goed idee om wel samen te werken met specialisten wanneer de growth hacker heeft uitgevonden wat er werkt om het bedrijf te laten groeien, of als de growth hacker op een specifiek gebied kennis tekort komt.

Voorbeelden van growth hacking

Voorbeeld 1: Ommetje

Een zeer recent voorbeeld van growth hacking is de app Ommetje, opgezet door de Hersenstichting om dagelijkse wandelingen te bevorderen. Na een wandeling van minstens 20 minuten krijg je een aantal punten. Je kunt met familie, vrienden of je collega’s een team aanmaken waardoor er een competitie ontstaat wie er het hoogst op de ranglijst staat.

Er zijn twee manieren hoe growth hacking wordt ingezet:

 • Je kunt meer punten krijgen door je ommetje te delen op social media of whatsapp (referral);
 • Je krijgt meer punten als je de donatiepagina van de Hersenstichting bezoekt.

Voorbeeld 2: Dropbox

Een ander bekend voorbeeld van growth hacking is het referral-program van Dropbox.

Bron afbeelding: TrackandHack.com

Door vrienden of kennissen uit te nodigen op Dropbox, krijgen beide partijen meer opslagruimte. Door het koppelen van Facebook en Twitter en hier een uitnodiging te plaatsen krijg je ook meer opslagruimte.

Dit bleek te werken: het referral program zorgde voor 60% meer aanmeldingen!

Conclusie

Marketing en growth hacking hebben overlap, maar zijn twee aparte functies die je beiden nodig hebt als je een bedrijf snel wilt laten groeien.

Credits header foto: Unsplash