Social media strategie maken

Ga je een eigen bedrijf beginnen, of ben je gewoon nog nooit toegekomen aan het strategisch inzetten van social media? Voor de meeste bedrijven mag een social media plan niet ontbreken in de marketingstrategie, of je nu B2C, B2B of non-profit bent.

Maak tijd om een gezonde strategie te ontwikkelen. Het zou zonde zijn als je tijd en marketingbudget verspilt aan posts die jouw doelgroep niet aanspreken, of erger nog: hen nooit bereiken. Lees hieronder hoe je een beknopte social media strategie opstelt. Ik zal dit illustreren door enkele voorbeelden te geven.

1. De identiteit van jouw merk

Mocht je nog helemaal geen marketingstrategie hebben, neem dan de tijd om ten minste de volgende vragen te beantwoorden over de merkidentiteit. Bedenk dat dit vaak niet in één dag staat, zeker als de essentie van je merk nog niet duidelijk is kan dit proces maanden duren.

 • Waar staat mijn merk voor?
 • Waar staat mijn merk zeker niet voor?
 • Wat maakt mijn merk uniek t.o.v. concurrenten?
 • Welk gevoel wil ik overbrengen?

2. Jouw doelgroep

Als je nog geen doelgroep onderzoek hebt, ga dan hiermee aan de slag:

 • Wie is mijn doelgroep?
 • Waar kan ik mijn doelgroep vinden?
 • Wat zijn de problemen van mijn doelgroep?
 • Hoe lost mijn product of dienst deze problemen op?
 • Heb ik een doelgroep waar ik zelf nog niet heb aan gedacht?

Vooral die laatste is interessant als je een product verkoopt. Soms gebruiken mensen producten voor een totaal ander doel dan het oorspronkelijk is bedoeld, de ‘life hacks’. Bijv. laxeermiddel dat opeens stijgt in de verkoop omdat een beauty influencer heeft gepost dat dit middel je wimpers sneller laat groeien. Als jij dit weet als producent, kan je dit middel ook als beauty product op de markt (laten) brengen. Uiteraard met een andere verpakking.

Maar ook voor diensten kan dit gelden. Hoeveel vrouwen gaan niet naar een kapper of pedicure omdat ze dit eigenlijk gewoon als een uitstapje zien waarbij ze persoonlijke aandacht krijgen? Soms is dit voor hen belangrijker dan hun uiterlijk zelf. Je kan dan je marketing meer inzetten op persoonlijk ontvangst.

Tip: maak een buyer persona

Bij het opzetten en uitvoeren van de marketingstrategie moet je altijd je klant voor ogen houden. Dan is het handig om je ‘doorsnee klant’ op een A4tje bij de hand te houden. Een van de manieren om dit te doen is door het opstellen van een klantprofiel, ook wel buyer persona genoemd.

Soms worden buyer persona’s opgesteld door een fictief profiel te verzinnen gebaseerd op aannames, maar dan weet je niet zeker of je de behoeften van je doelgroep wel scherp hebt. Neem interviews af met mensen uit jouw doelgroep om er achter te komen welke problemen jij voor hen kan oplossen. Stel vervolgens een klantprofiel op die je bij de hand kan houden tijdens het opstellen van marketinguitingen.

3. Kies de juiste social media kanalen

Onderzoek welke social media kanalen worden gebruikt door jouw doelgroep, maar ook welke middelen passend zijn. Een B2B dienst verkoop je waarschijnlijk niet via Instagram. Mocht je ook in het buitenland zaken doen, check dan ook welke kanalen daar gangbaar zijn. Zo wordt Facebook in Nederland veel minder gebruikt, maar is dit in Duitsland nog wel populair. En zitten Duitsers op LinkedIn, maar ook op Xing, het zakelijke platform voor Duitsland.

Op Statista kun je gratis statistieken vinden wanneer je zoekt op “Netherlands social media“.

4. Consistentie als bouwsteen voor je strategie

Consistentie is belangrijk omdat mensen zo jouw merk kunnen herkennen. Dit geldt voor de boodschap maar ook het beeldmateriaal. Gebruik altijd dezelfde toepassing van de huisstijl, en zend één duidelijke boodschap uit. Mensen plaatsen graag dingen in hokjes om deze zo makkelijk te kunnen onthouden. Als jij uitzendt dat je een duurzaam bedrijf bent maar ook samenwerkt met fast fashion merken, is je merk niet meer geloofwaardig. Het is goed om deze valkuilen ook vast te leggen in je social media strategie, zodat het duidelijk is waarover je wel en niet gaat posten.

Onderbouw je merk met je keuzes

Het gaat dus niet alleen om je vormgeving en de inhoud van je posts, maar ook over keuzes. Passen de keuzes die je maakt bij waar jouw merk voor staat? Mocht je als duurzaam bedrijf dan toch een keer je kerstpakket vol plastic stoppen, post dit dan liever niet op social media.

Praktisch: jouw merk in woorden

Kies 3-5 woorden die jouw dienst benoemen en/of die jouw merk uniek maken. Deze karakteristieken laat je nu terugkomen in jouw marketing uitingen (teksten, beeld) maar ook in keuzes over in welke samenwerkingen je aangaat.

Voorbeeld 1: een bloemenzaak

 • Biologische bloemen
 • Omdat je het waard bent (gevoel)
 • Uitsluitend unieke boeketten voor de ontvanger samengesteld

Waar je post ook over gaat, je probeert dan altijd minstens één van de bovenstaande karakteristieken over te brengen (in tekst, beeld of algeheel gevoel).

Dus niet dit: “Wij mochten vandaag 15 boeketten leveren bij bedrijf A.”

Maar dit: “Wij mochten vandaag 15 biologische boeketten leveren bij bedrijf A, waarbij elk boeket speciaal voor elke medewerker is samengesteld en geen enkel boeket hetzelfde is. Bedrijf A heeft op deze manier haar waardering laten blijken voor elk van zijn medewerkers.”

5. Bijna klaar.. nu de uitvoer nog.

Je weet nu waar jouw merk voor staat en hoe je jouw merkidentiteit op een consistente manier kunt uitdragen. Ook heb je in beeld wie je doelgroep is, wat je doelgroep wil en door welke kanalen je hen kan bereiken. Nu alleen nog content creëren!